Etty Hillesum, d'Adrià Chavarria

Etty Hillesum, d'Adrià ChavarriaFinalment tenim el gust d'oferir-vos l'assaig pòstum de l'estimat escriptor tortosí Adrià Chavarria. L'ha editat i prologat Emilia Bea, de l'editorial Denes, dins la seva col·lecció Rent.

Etty Hillesum (1914-1943), amb una implacable sinceritat respecte a si mateixa i amb la sola força de la seua experiència de Déu, s’ha convertit en un referent per a afrontar les qüestions filosòfiques i religioses que planteja el mal radical simbolitzat per Auschwitz.

En una situació extrema de barbàrie i deshumanització, quan l’odi sembla tindre l’última paraula, ella encara confia en l’arribada d’un món nou, a imatge del bé pur que sent en el seu interior, i al qual només pot contribuir amb el testimoni de la seua escriptura i fent del seu cor un amagatall per a Déu.

Aquests són els únics instruments de resistència de l’autoritat femenina desarmada, però no exempta d’armes simbòliques, representada per Etty Hillesum, que Adrià Chavarria vol reivindicar amb aquest assaig. Per a l’autor, la lliçó més important d’aquest sorprenent procés espiritual serà la capacitat de percebre la bellesa de la vida enmig del dolor i del patiment: la plenitud de la realitat reservada a qui es lliura a l’altre amb amor. Un amor que té com a escenaris la ciutat d’Amsterdam i el camp de Westerbork on assumeix el destí comú del seu poble.

Compartir