El Mercader, de Coia Valls

El mercader, de Coia VallsLA CIUTAT DE TORTOSA A “EL MERCADER”

UNA NOVEL·LA DE COIA VALLS

'No hauria estat just parlar dels principals centres comercials de la corona d’Aragó i obviar Tortosa. Tres factors ho afavorien: tenia port, llotja i era un important centre de comunicacions. La seva doble vessant fluvial i marítima li conferia un status privilegiat.

En Jaume Miravall, mercader procedent de Reus, i resident a Barcelona, hi fa estada durant uns dies per portar a terme un encàrrec reial: aconseguir fusta per la fabricació de vaixells. Eren temps difícils, calia armar una bona flota per fer front als enemics genovesos.
Aquesta peripècia d’interessos i ambicions ens permet mostrar una Tortosa viva, la seva gent treballant a les grandioses salines, els valents raiers que baixaven la fusta del Pirineu o els humils terrissaires i pescadors.
El pont de barques és un element carismàtic, un prodigi d’enginy quees mostra amb tot el seu esplendor. Però, també, contempla el Port Fangós,  l’antiga muralla sarraïna, les drassanes, la catedral o l’emblemàtic hostal de la Grassa, on s’allotgen els personatges de la novel·la.
Acostar-me a la Tortosa medieval ha estat tota una experiència, i molt grata, que m’ha permès ampliar els meus coneixements sobre aquesta terra que tant m’estimo.'   Coia Valls.

Compartir
AdjuntMida
EL MERCADER. COIA VALLS.pdf60.19 KB