L'Ebre, un riu que fa pujada

L'Ebre, un riu que fa pujada. Arturo GayaL'Ebre, un riu que fa pujada
De viatges, racons, històries i llegendes

 Arturo Gaya

Presentació amb Manolo Tomàs i l'autor.
29/10/2015 19:00 Llibreria Viladrich

(Carrer de Cristòfol Despuig, 22, 43500 Tortosa)


L’Ebre és el riu més cabalós de la península Ibèrica, creua set comunitats autònomes i al llarg de gairebé 1.000 km de longitud, el paisatge i les activitats humanes s’endrecen al voltant del seu curs, des de Cantàbria fins al Delta.

Conegut per formar part del grup musical Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Arturo Gaya fa en aquest llibre el recorregut invers, des de la desembocadura fins al naixement. Recupera històries i llegendes locals, rebusca entre els seus records personals i, sempre remuntant el riu, va descrivint paisatges, llocs i personatges, siguin actuals o desapareguts, com els fars del Delta, el vaixell Anita, el «barco del sabó», la plaça més bonica del món o la mòmia del Chantre.

· L’origen de la jota no és aragonès, sinó mediterrani. També va pujar Ebre amunt.

· El nom del riu prové d’Iber, besnét del patriarca Noè (el de la Bíblia), que va néixer al Delta.

· El pont penjant d’Amposta va ser totalment inspirat en el de Brooklyn a Nova York.

· Aragó té mar: comença a Mequinensa.

· Per què els flamencs són de color rosa?

· Fins on van arribar els víkings remuntant el riu? Un retrat físic i emocional, personalíssim, del riu que configura el paisatge de les comarques meridionals de Catalunya.

Un retrat físic i emocional, personalíssim, del riu que configura el paisatge de les comarques meridionals de Catalunya.

Arturo Gaya

És cantant, lletrista i periodista. Va ser guardonat, amb els seus companys del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb el Premi Nacional de Cultura 2015 i el Premi Joan Amades 2013. En altres projectes, desenvolupa un treball de divulgació de la figura d’Ovidi Montllor i ha posat música a versos d’Enric Casasses i Salvador Espriu. Ha publicat 19 treballs discogràfics i ha ofert més de 2.000 concerts. En l’àmbit docent, ha impartit cursos de Cant popular, Vers improvisat i Folklore arreu del país. Entre la seua obra escrita, destaca la narració curta «Lo bou de l’illa i el retorn a Creta» (El brogit de l’Ebre), és coautor de quatre llibres signats pels Quicos i de títols com La nostra jota o Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo. Molts altres dels seus escrits s’escampen per diversitat de revistes i publicacions periòdiquesdiques.

Compartir