Maquis i masovers, una tragèdia a la muntanya

Maquis i masovers, tragèdia a la muntanya. JJ RoviraUs recomanem el nou llibre de J.J. Rovira, 'Maquis i masovers, una tragèdia a la muntanya', el quart de la col·lecció 'homo viator'

És la descripció d'una tragèdia representada (en el sentit i en la mesura en que l'evocació literária pot tornar a fer present la realitat passada) per tres actors, dos dels quals estan anunciats a la portada: els masovers i els maquis. El tercer, el més sinistre, és la Guardia Civil franquista.
Abans de narrar alguns casos ben concrets referents a masovers oprimits insuportablement per la tenalla que formaven els guerrillers, d'una banda, i els guàrdies civils, de l'altra, he escrit una mena de 'presentació dels actors' que van protagonitzar els fets tan tristos ocorreguts a darreries dels anys quaranta per les serres del nord de Castelló. Ho faig amb la intenció de situar el lector en l'escenari físic, psicològic, social i polític que ens dóna les claus d'interpretació per ajudar-nos a viure la narració més integrats en l'àmbit en què van produir-se aquelles accions tant de temps ocultades, però inai, oblidades pels qui les van viure i pels seus descendents.

Compartir