Llibres Digitals, preguntes freqüents

[1] Què és un llibre digital?
[2] Hi ha diferents formats de llibre digital?
[3] Què és un lector de llibres digitals?
[4] Què és la tinta electrònica?
[5] El format epub
[6] El format mobipocket
[7] Què són els DRM?
[8] Com descarregar un llibre electrònic?


[1] Què és un llibre digital?
El llibre digital (també llibre electrònic o ebook), és un llibre editat en un format específic que ofereix l'òptima lectura en l'ordinador i/o un lector digital.

[2] Hi ha diferents formats de llibre digital?
Els formats suportats pels lectors digitals o ereaders són nombrosos. Cal consultar les especificacions tècniques de cada lector per saber-ho amb precisió, però de manera general acostumen a suportar els següents formats:

  • epub
  • pdf
  • mobipocket
  • html
  • doc
  • rtf
  • bmp
  • gif
  • ...

[3] Què és un lector de llibres digitals?
Els ereaders o lectors de llibres digitals són uns aparells electrònics que permeten la reproducció de continguts digitals (llibres, diaris, documents) en diversos formats, a qualsevol lloc i moment. Gràcies a la tecnologia de tinta electrònica (EINK), la vista no es cansa, es llegeix igual de bé i amb la mateixa comoditat que en un llibre, i el seu pes és molt lleuger (menys de 200g).

La capacitat dels ereaders permet tenir emmagatzemat en un únic dispositiu centenars de llibres i documents, capacitat que es pot ampliar amb targes externes a la majoria de dispositius, fent pràcticament il·limitat el nombre de llibres a guardar.

La tecnologia dels ereader permet una gran autonomia de funcionament. Normalment la majoria d'ereaders permet la lectura de més de 5.000 planes sense apagar-lo. El seu consum és molt baix, ja que només gasten energia al passar la plana, i poden estar entre 10 i 15 dies engegats ininterrompudament.

[4] Què és la tinta electrònica?
La tinta electrònica és una nova tecnologia que millora l'experiència de lectura i presenta avantatges evidents envers les pantalles convencionals. Els components principals de la tinta electrònica són milions de microcàpsules del diàmetre d'un pèl humà. Cada microcàpsula conté partícules blanques (càrrega positiva) i partícules negres (càrrega negativa) suspeses en un líquid clar. Quan a aquestes partícules s'hi aplica un camp elèctric s'ordenen formant una imatge.

La tinta electrònica no necessita cap il·luminació pel darrera per poder-se visionar, pel que no emet cap llum, sinó que es visiona amb la llum exterior. La imatge que es genera és estable i no s'ha de refrescar, i per tant no parpadeja. Es pot llegir des de qualsevol orientació o angle, inclòs a plena llum solar. El fet que siguin pantalles que no estan il.luminades com les normal d'un ordinador o portàtil, fa que la imatge no es mogui i la lectura sigui molt més còmode perquè no cansa la vista.

Les pantalles de tinta electrònica gasten molt poca energia, ja que la imatge roman fixa i no està alimentada internament, i només fa un petit consum d'energia al passar la plana. Per aquesta raó la seva autonomia és enorme.

 

[5] El format epub
El format .epub és un estandard impulsat per una associació internacional d'editors (IDPF, International Digital Publishing Forum ) creat per a definir un model de llibre electrònic. És un format obert i no propietari, que es pot llegir amb programes com Digital Editions d'Adobe o el Stanza. Els llibres en aquest format es poden llegir en ordinadors, portàtils, telèfons mòbils i la immensa majoria de lectors de llibres digitals.

El format .epub permet ajustar la presentació de continguts a la pantalla, canviar la mida de la lletra, justificar el text, afegir marques a les planes i també fer consultes de paraules en els diccionaris integrats que existeixen.

[6] El format mobipocket
Mobipocket és un format dissenyat per a la lectura de llibres electrònics actualment propietat d'Amazon. És un format de lectura molt intuïtiu i fàcil d'utilitzar.

Mobipocket permet llegir llibres digitals en una diversitat d'aparells: la pantalla de l'ordinador o portàtil, nombrosos ereaders o lectors digitals(iRex iLiad, iRex DR1000 Series, Bookeen Cybook Gen 3, Hanlin V3, Papyre) i també una àmplia varietat de dispositius mòbils(Blackberry, Windows Mobile, Palm, Telèfons de Nokia, Ericsson, etc.).

El format Mobipocket permet ajustar la presentació de continguts a la pantalla, canviar la mida de la lletra, justificar el text, afegir marques a les planes i també fer consultes de paraules en els diccionaris integrats que existeixen.

[7] Què són els DRM?
DRM és l'acrònim de Digital Rights Management o Gestió Digital de Drets, que són un conjunt de tecnologies per gestionar i protegir els drets d'autoria i propietat intel.lectual, que volen evitar les còpies fraudulentes.

Aquest sistema de protecció permet tenir disponible els llibres adquirits sempre en línia i autoritza a descarregar-los fins a sis aparells aparells diferents en el cas del format epub i pdf i fins a 4 dispositius en el cas de Mobipocket.

És necesari que el comprador registri el seu aparell de lectura per mobipocket a la web on s'ha adquirit. Per als format PDF i epub l'usuari ha de registrar el seu aparell o programa de lectura a la web d'Adobe. Cal que l'usuari s'adreci a la web d'Adobe per a registrar-se i aconseguir el seu identificador o ID.

[8] ¿Com descarregar un llibre electrònic?

Compartir